Unohtuiko salasana? Napsauta tästä.

Korkeatasoista kirurgiaa vanhojen raamien sisällä

Töölön sairaala Helsingin keskustassa on jo yli 80 vuoden ajan auttanut vakavasti loukkaantuneita ja haavoittuneita potilaita eri puolilta Suomea. Aikanaan Suomen Punaisen Ristin sairaalaksi perustettu Traumasairaala oli ensimmäinen laatuaan Suomessa 1930-luvun alussa. Maine työikäisten ja nuorten korjauspaikkana on nykyään vahva ja tänä päivänä Töölön sairaalassa tehdään noin 13 000 leikkausta vuosittain.  

Merivaaran leikkauspöytiä ja muita kalusteita löytyy monelta osastolta, mm. Plastiikkakirurgiselta leikkausosastolta.

Alkuaikoina sairaala keskittyi päivystyskirurgiaan ja ortopediseen traumatologiaan, sittemmin tulivat mukaan neurokirurgia, käsikirurgia ja plastiikkakirurgia. Sota-aikana Töölö toimi sotasairaalana. Myös opetussairaalana toiminut sairaala siirtyi 1950-luvulla osaksi Helsingin Yliopistollista Keskussairaalaa eli HYKSiä, ja nyttemmin se kuuluu osana HYKSiä HUSiin eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin. Tiettyihin valtakunnallisiin vastuisiin liittyen potilaita tulee koko maasta.  

Kun uusi sairaala rakennettiin 1930-luvulla, se varustettiin alusta lähtien modernilla teknologialla. Sairaalaa ja sen eri osastoja on johtanut lukuisa joukko suomalaisia lääketieteen edelläkävijöitä. Vuosien saatossa osaamista on karttunut yhä enenevässä määrin ja nykyään sairaalassa tehdään sekä kiireellistä päivystyskirurgiaa että vaativaa, monisairaiden korjauskirurgiaa valtakunnallisella tasolla. Töölön sairaalasta on tullut sekä kansallisesti että kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu kaikilla sen toiminta-alueilla.

Plastiikkakirurgiaosastolla korjataan vakavasti vammautuneita potilaita

”Raamit ovat hiukan vanhentuneet ja tilat ahtaaksi käyneet, mutta meillä on edelleen kovimman luokan osaamista ja huipputeknologiaa näiden raamien sisällä", kertoo plastiikkakirurgisen leikkausosaston osastonhoitaja Kirsti Föhr.

Moni saattaa mieltää plastiikkakirurgian pelkäksi esteettiseksi kirurgiaksi, mutta Töölön plastiikkakirurgisella leikkausosastolla ei tehdä kauneuskirurgiaa vaan hyvin vaativia kirurgisia toimenpiteitä. Tänne tulevat mm. ampumavammapotilaat jälkikorjausleikkauksiin ja vaativia leikkauksia tarvitsevat syöpäpotilaat. Teho-hoitoa vaativien, vaikeista palovammoista kärsivien potilaiden hoito on valtakunnan tasolla keskitetty Töölön sairaalaan ja plastiikkakirurgian klinikkaan. Oman ryhmänsä muodostavat huuli- ja suulakihalkiopotilaat sekä potilaat, joilla on kasvoanomalioita ja isoja leukojen epämuodostumia.

”Teemme tiivistä yhteistyötä toisella puolella käytävää sijaitsevan HUSUKEn eli Huuli-suulakihalkiokeskuksen kanssa. Potilaat ovat usein hyvinkin nuoria, jopa kolmen kuukauden ikäisiä, ja leikkaukset vaativia. Meillä on usein pitkä hoitosuhde heidän kanssaan", Kirsti jatkaa.

Monipuolista tietotaitoa ja tekemisen meininkiä 

Moni osaston potilaista on monisairas ja vaatii erityistä tarkkailua mm. anestesian osalta.

”Leikkaukset ovat usein pitkäkestoisia ja hyvin vaikeita. Niissä tarvitaan oman osaston henkilökunnan lisäksi eri alojen lääkäreitä sekä useita anestesia- ja leikkaushoitajia. Autamme toisiamme sairaalan sisällä, talossa on oikeaa tekemisen meininkiä", Kirsti kertoo. 

Plastiikkakirurgisen leikkausosaston toiminta on myös hyvin kansainvälistä. Paikka on suosittu niin ulkomaisten lääkäreiden kuin sairaanhoitajaopiskelijoidenkin keskuudessa. Korkeatasoinen teknologia ja osaava henkilöstö houkuttelevat hakemaan lisää oppia.

Hyvin voiva henkilöstö jaksaa paremmin

Potilasturvallisuus on kaiken a ja o. Plastiikkakirurginen leikkausosasto panostaa vahvasti hyvin toimiviin laitteisiin ja henkilökunnan jatkuvaan koulutukseen.

Hyvä ergonomia on tärkeä osa hoitohenkilöstön hyvinvointia. Osastoilla on omat ergonomiavastaavat, jotka jakavat tietoa muille.

Leikkaussalissa on lukuisia ergonomiaan liittyviä haasteita. Näitä ovat mm. vaikeasti vammautuneiden ja monisairaiden potilaiden siirtäminen sängyltä leikkauspöydälle ja tarkoitustenmukaisten leikkausasentojen aikaan saaminen työskentelyn mahdollistamiseksi ja helpottamiseksi.

Plastiikkakirurgian osastolla on ollut pitkään käytössä Merivaaran aikoinaan valmistama Opera-leikkauspöytä. Helpon liikuteltavuutensa ja yksinkertaisten potilasasentojensa ansiosta se on monen hoitajan lempilapsi.

”Taloon saatiin kuitenkin ”Mersu” pari vuotta sitten", Kirsti nauraa ja viittaa viereisessä salissa olevaan Promerix-pöytään.

”Sitä on vielä mukavampi käyttää, leikkauspöydällä on riittävästi niveliä, mikä helpottaa ja nopeuttaa työntekoa.  Sillä ei kuitenkaan ole monimutkaisia, ruuvattavia vipuja. Muuntautumiskykyisenä se taipuu hyvin erilaisiin asentoihin, mikä on vaatimus meidän osastollamme. Kaiken kaikkiaan Promerix tuntuu hyvin ergonomiselta vaihtoehdolta, ja hyvä ergonomia auttaa henkilöstöä jaksamaan paremmin ja hoitamaan työnsä potilasturvallisesti", Kirsti toteaa.

Miten henkinen puoli sitten hoituu?

”Hoidamme potilaita vauvasta vaariin. Työ on vaativaa ja potilaiden sairauksista ja vammoista johtuen sekä henkisesti että fyysisesti hyvin raskasta. Henki osastolla – ja itse asiassa koko Töölön sairaalassa – on kuitenkin hyvä ja yhteistyö muiden osastojen kanssa toimii kitkattomasti. Kai se myös johtuu työn luonteesta, että huumori kukkii vakavien asioiden keskelläkin", Kirsti pohtii ja valmistautuu ottamaan vastaan päivän ensimmäiset potilaat.

TIETOSUOJASELOSTE JA EVÄSTEET

Tällä sivustolla käytetään evästeitä. Hyväksyt käyttöehtomme jatkaessasi sivuston käyttöä.

Lue lisää