Unohtuiko salasana? Napsauta tästä.

OpenOR valittiin yhdistämään leikkaussalin toimintoja

Dolomiti Sportclinic on uusi terveysklinikka Dolomiittien kauniiden vuoristomaisemien keskellä Italiassa. Sen kahden leikkaussalin rakentamisen sai vastuulleen Dimensione Groupin Ospital-osasto. Dimensione johti suunnittelu- ja rakennusprosessia ja valitsi uuden klinikan varustamiseen uusinta teknologiaa, muun muassa Merivaaran uraauurtavan OpenOR-järjestelmän kuvanhallintaan ja etäkonsultointiin.

Dolomiti Sportclinic on urheilulääketieteeseen erikoistunut yksityinen poliklinikka ja kuntoutuskeskus. Se on varustettu kehittyneillä kuvantamislaitteilla, kuten magneettikuvaus-, tietokonetomografia- ja c-kaarilaitteilla. Leikkausosasto käsittää kaksi leikkaussalia, joiden varustus edustaa huipputeknologiaa.

Uuden klinikan suunnittelun ja luomisen lähtökohtia olivat yksinkertaisuus, tehokkuus ja turvallisuus. Nämä tavoitteet edellyttivät korkealaatuisia ratkaisuja, jotta kustannukset ja hyöty saatiin sopivaan tasapainoon. Koko klinikan sydämenä sykkivät kaksi leikkaussalia, joten näiden alueiden koostamiselle omistettiin eniten huomiota.

Leikkaussalit rakennettiin helposti päivitettävistä elementeistä, kuten ensiluokkaisista seinäpaneeleista ja valvonta- ja kuvanhallintajärjestelmistä.

Videoiden ja kuvien hallinta yhdessä järjestelmässä

Tehokkuuden parantamiseksi leikkaussalit varustettiin integroidulla saliohjausjärjestelmällä, jolla hallitaan kuvia ja videoita leikkauksen aikana. Merivaara toimitti tämän OpenOR-nimellä tunnetun suoraviivaisen, vaivattomasti käytettävän avoimen järjestelmän. Ohjainyksikkö sijoitettiin seinän sisään ja 24” kosketusnäytöllä toimiva käyttöliittymä asennettiin riippuvaan monitorivarteen.

OpenOR:n näytölle voidaan tuoda potilastiedot esimerkiksi huoneen PC:ltä tai USB-tikulta. Kaikki tiedot ryhmitellään yhden tunnistekoodin alle ja leikkaus voidaan aloittaa. Leikkauksen lopussa kuvat ja videotiedostot lähetetään DICOM-siirtoteknologian välityksellä klinikan keskusjärjestelmään. Myös aiemmin potilaasta otetut kuvat saadaan ladattua keskusjärjestelmästä tai ulkopuolisten potilaiden tapauksessa USB-tikulta. OpenOR voi käyttää niin salikameran ja leikkausvalaisimen kameran kuin C-kaaren ja endoskooppikameran kuvia. Lisäksi huoneen tietokoneen ruutu pystytään näyttämään OpenOR:n näytöllä.

Tässä järjestelmässä on räätälöitynä ominaisuutena OpenOR:n kosketusnäytön yhteys näppäimistöön, jolla sitä voidaan käyttää myös huoneen PC:nä. Leikkaustiimi voi siirtyä klinikan IT-järjestelmästä esimerkiksi valitsemaan tarvittavia tietoja ja kuvia ja näyttää ne samalla 24-tuumaisella näytöllä tai seinään asennetulla 42-tuumaisella monitorilla.

Mutkaton etäkonsultaatio

OpenOR antaa mahdollisuuden telelääketieteelle ja reaaliaikaiselle etäkonsultoinnille yksinkertaisesti klinikan lähiverkon kautta toteutetulla Internet-yhteydellä.

”En ole klinikalla päivittäin, mutta leikkaussalihenkilöstö voi aktivoida yhteyden ja kutsua minut etäkonsultaatioon. Voimme keskustella ja näen reaaliaikaista kuvaa leikkauksesta millä tahansa tietokoneella, jossa on www-selain ja yhteys klinikan verkkoon. Kuvia ja videoita voidaan tallentaa potilastietojärjestelmään koko toimenpiteen keston ajan. Tämä käy kätevästi ja auttaa parantamaan tehokkuutta ja potilasturvallisuutta”, sanoo vastaanoton johtaja, tohtori Arnold Gurndin.

Tiivis yhteistyö projektin ajan

Dimensione Groupin Ospital-osasto ja sen suunnittelijat ja henkilöstö, jolla on laaja kokemus rakennusprojekteista, johtivat suunnittelu- ja rakennusprosessia ja toteuttivat kaikki erikoistyöt.

”Klinikan kanssa yhdessä määrittelimme kuvan- ja videonhallinnan tarpeet ja löysimme Merivaaran OpenOR:stä täydellisesti sopivan ratkaisun. Koska sen arkkitehtuuri on avoin ja valmistajasta riippumaton, järjestelmään voidaan kytkeä muut leikkaussalissa käytettävät varusteet. Klinikan omistaja arvosti suuresti tätä ominaisuutta”, kertoo tekninen johtaja Claudio Majavacca Dimensionelta.

Asennusvaiheessa Dimensione toimi tiiviissä yhteistyössä Merivaaran Integra-tiimin kanssa sekä paikan päällä että etäyhteyksien välityksellä, jotta OpenOR-järjestelmä saatiin käyttöön. Kun ohjelmisto on asennettu, päivitykset ja tekninen tuki onnistuvat etänä. OpenOR:n asentamisvaihe kesti vain pari viikkoa ja integrointi pari kuukautta. Käyttökoulutusta ei lopulta juuri tarvittu – käyttöliittymä on niin yksinkertainen, että klinikan henkilökunta pystyi heti käyttämään sitä.

”Valitsimme yhden yrityksen, Dimensionen, suunnittelemaan ja integroimaan, koska he ovat kokeneita ja pystyivät valitsemaan haluamamme laitteiston eri valmistajilta. Kaikkien järjestelmien ja lääketieteellisten komponenttien integrointi sujui täydellisesti, ja pystyimme avaamaan juuri ajallaan ennen laskettelusesongin alkua”, tohtori Gurndin jatkaa. ”Ja OpenOR on niin hämmästyttävän helppokäyttöinen!”

Tähän liittyvät tuotteet

TIETOSUOJASELOSTE JA EVÄSTEET

Tällä sivustolla käytetään evästeitä. Hyväksyt käyttöehtomme jatkaessasi sivuston käyttöä.

Lue lisää