Unohtuiko salasana? Napsauta tästä.

Räätälöity leikkauspöytä tehostaa työympäristöä

Jatkuvasta potilaiden nostamisesta johtuvat rasitusvammat olivat aiemmin arkipäivää SÄSin sairaalan päiväkirurgisella osastolla Boråsissa, Ruotsissa. Merivaara kehitti yhdessä leikkaussalitiimin kanssa uusia, ergonomisempia välineitä helpottamaan jokapäiväistä työtä. Nyt sairaalassa on käytössä Promerix-leikkauspöytä ja moottoroidut jalkatuet helpottamaan jokapäiväistä työtä.

SÄSin sairaala Boråsissa, Ruotsissa, sijaitsee noin 65 km Göteborgista länsirannikolle päin. Sairaala työllistää noin 4 000 henkeä. Vuosittain suoritetaan 230 000 toimenpidettä, yöpyviä potilaita vierailee 30 000.

Sairaalan vahvuus on asiantunteva organisaatio sekä korkea lääketieteellinen, teknologinen sekä hoidollinen ammattitaito. Sairaalan filosofia on toimia terveyttä edistäen ja tarjota hyvää erikoissairaanhoitoa sekä parantaa potilaan elämänlaatua.

Sairaalakalustevalmistajien kesken vallitsee todella kova kilpailu suurten toimijoiden kesken. Suomalainen Merivaara nappasi hiljattain tilauksen kuuden räätälöidyn leikkauspöydän valmistamisesta Boråsin sairaalan päiväkirurgia- ja tähystystoimintaan. Uudet pöydät ovat jo käytössä, ja ne ovat saaneet henkilökunnan yksimielisen hyväksynnän.

"Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Merivaaran kanssa leikkauspöytien räätälöimiseksi tarpeidemme ja toiveidemme mukaan. Halusimme löytää ihanteellisen ratkaisun niin potilaiden parhaan kuin oman työympäristömme kannalta", kertoo kirurginen sairaanhoitaja Pia Grönberg Boråsin sairaalan päiväkirurgiselta osastolta.

Pia toimi yhteyshenkilönä tilaajan ja valmistajan välillä ja osallistui kaikkeen suunnitteluun uusien leikkauspöytien prototyyppien rakentamisesta niiden testaukseen. Merivaaran myyjän Fredrik Dorchin mukaan juuri tämä työtapa on ollut avain menestykseen.

"Tilaajan on elettävä tuotteen kanssa. Hän on asiantuntija, joka tietää miten pöydän tulee toimia todellisissa tilanteissa. Meidän tehtävämme on käyttää erikoisosaamistamme ja toteuttaa toimivia ja käytännöllisiä ratkaisuja asiakkaan toiveiden mukaan", sanoo Fredrik.

Yrityksen insinöörit ja suunnittelijat ovatkin käyneet useita kertoja paikan päällä Boråsissa, missä on yhdessä tilaajan kanssa punnittu erilaisia ratkaisumahdollisuuksia. "Olemme käyneet avointa ja konstailematonta vuoropuhelua, jossa henkilöstön vaatimuskuvaukset ovat olleet lopputuloksen perustana", sanoo Fredrik Dorch.

Kaikkiaan tilaus käsitti kuusi leikkauspöytää, joista neljä suunniteltiin päiväkirurgian ja korva-, nenä- ja kurkkutautien osastolle ja kaksi tähystykseen.

Liikuteltava modulaarinen leikkauspöytä

Leikkauspöydät ovat Promerix-pöytiä. Promerix on Merivaaran lippulaivatuote, ja tällä kertaa sen perusmalliin yhdistettiin asiakkaalle räätälöityjä lisävarusteita, kuten sähköinen jalkatuki, urologiapöytä sekä sivu- ja päätuet.

"Aiemmin käytössä oli pöydät, jotka lukittuivat tiettyyn asentoon. Kaikki nostot tehtiin manuaalisesti, mikä merkitsi useaa raskasta nostoa päivässä. Ajatelkaa, että juuri päiväkirurgiassa tehdään kuudesta kahdeksaan toimenpidettä pöytää kohti päivässä. On ymmärrettävää, että henkilökunnan selkä ja hartiat joutuvat koville", kertoo Fredrik Dorch.

Promerix on liikuteltava leikkauspöytä, ja sen modulaarinen taso voidaan säätää sopivaksi erilaisiin operaatioihin ja eri potilasryhmille. Pöydän enimmäiskuormitus on 325 kiloa. Makuutaso on ulosvedettävä, ja pitkittäissäädöllä sen kantavuus on 275 kiloa. Se on ergonominen ja erittäin joustava.

Jalkatukea voi säätää automaattisesti langallisella tai langattomalla käsiohjaimella, jolloin vältytään raskailta nostoilta pöytää säädettäessä.

Räätälöity urologiapöytä voidaan asettaa jalkatukien väliin ja se voidaan työntää patjan alle. Toimenpiteessä se voi toimia myös instrumenttipöytänä.

Sivutuet pitävät käsivarret paikallaan, jotta kädet eivät pääse putoamaan sivuille. Kapea päätuki on tarkoitettu pääasiassa korva-, nenä- ja kurkkutoimenpiteisiin, ja sen avulla lääkäri ulottuu helposti operoitaviin alueisiin.

Hedelmällistä yhteistyötä Merivaaran kanssa

Uudet pöydät ovat olleet käytössä huhtikuusta 2012 alkaen, ja henkilökunta on niihin hyvin tyytyväinen. "Etenkin uudet jalkatuet ovat olleet todellinen parannus työympäristöön. Uusien pöytien ansiosta kaikki toiminnat sujuvat paljon aiempaa joustavammin ja pystymme tekemään parempaa työtä potilaiden eduksi", sanoo Pia Grönberg.

Boråsin sairaalan valitsema ratkaisu on saanut huomiota muissa ruotsalaisissa terveydenhuoltolaitoksissa. Örebron yliopistosairaala on jo ostanut neljä Promerix-leikkauspöytää sekä useita Opera-merkkisiä pöytiä.

"Suhteellisen pienenä markkinatoimijana meille on ilo olla mukana tällaisissa prosesseissa. Uskon, että sitoutumisemme, nopea päätöksentekokykymme ja ketterä kehitysorganisaatiomme vetoavat asiakkaisiin. Mielestäni yhteistyö Boråsin sairaalan kanssa osoittaa tämän selvästi", toteaa Fredrik Dorch tyytyväisenä.

Kaikilla Merivaaran tuotteilla on CE-merkintä ja ISO-sertifiointi.

TIETOSUOJASELOSTE JA EVÄSTEET

Tällä sivustolla käytetään evästeitä. Hyväksyt käyttöehtomme jatkaessasi sivuston käyttöä.

Lue lisää