Unohtuiko salasana? Napsauta tästä.

Syöpätautien klinikka luottaa Merivaaran sänkyihin

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (HYKS) syöpätautien klinikalla hoidetaan päivittäin lähes 500 potilasta. Tämä asettaa korkeat vaatimukset sekä henkilökunnalle että työvälineille. Merivaaran sänkyjen modernisointi sähkökäyttöisiksi helpottaa ja tehostaa huomattavasti henkilökunnan työskentelyä ja lisää potilasmukavuutta.

Helsingin Meilahdessa sijaitsevan HYKS:n syöpätautien klinikan vuodeosastolla on seesteinen tunnelma vastakohtana Meilahden sairaala-alueen kiireelle. Heti aulassa odottaa mukavan näköinen sohvaryhmä, jonka valaistuksesta huolehtii luonnonmateriaaleista valmistettu suomalainen design-lamppu. Keskimääräinen hoitoaika vuodeosastolla on 4–5 päivää, riippuen diagnoosista, mahdollisista komplikaatioista tai liikuntarajoitteisuudesta.

– Vaikka kaikki potilaat ovat meille tärkeitä, on kuitenkin erityisen raskasta nähdä vakavasti sairaita nuoria ja  perheellisiä potilaita. Onneksi hoitomenetelmät ja -välineet ovat kehittyneet huimasti, perushoitajana jo yli 20 vuotta työskennellyt Maija-Liisa Roiha pohtii.

Syöpätautien klinikalla toivo ja luottamus tulevaan ovat lähes käsin kosketeltavia. Vaikka syöpä on vakava sairaus, yhä useampi myös parantuu siitä tänä päivänä.

Aikaa potilaalle

Vuodeosastoilla on yhteensä 43 vuodepaikkaa potilaiden diagnoosien mukaan ryhmiteltynä. Päiväsaikaan kummallakin osastolla on neljästä viiteen sairaanhoitajaa ja kaksi perushoitajaa. Illalla ja yöllä henkilökuntaa on vähemmän.

Osastoilla työskentelevien kahden perushoitajan päivät ovat usein hyvin työntäyteisiä. Päivärytmi vaihtelee paljon, mutta onneksi kiireisten päivien ohella pääsee joskus nauttimaan myös rauhallisemmista hetkistä potilaiden kanssa. Muiden työtehtävien ohella perushoitaja pyrkiikin säästämään mahdollisimman paljon aikaa potilaan kuuntelemiseen.

Perushoitajan työtehtävät ovat monipuolisia; hänen vastuullaan ovat muun muassa uusien potilaiden tulokontrolli, osaston potilaiden päivittäiset verenpainemittaukset sekä potilaiden omaisten opastus. Lisäksi hoitajan työnkuvaan kuuluvat monet muutkin työtehtävät, kuten esimerkiksi välinehuolto.

Tärkeä osa perushoitajan työtä on myös uusien lähihoito-opiskelijoiden ohjaus yhdessä toisten hoitajien kanssa. Opiskelijoita on osastolla vuoden mittaan kahdesta neljään, harjoittelujakso kestää 5–7 viikkoa.

Sähkökäyttöiset sängyt paransivat työergonomiaa ja potilashyvinvointia

Hoitajien työn suurimpia haasteita syöpätautien klinikalla ovat työskentelytilojen ahtaus ja potilaiden kunto. Monet potilaista tarvitsevat apua sekä sängyssä ollessaan että sieltä poistuessaan. Avuksi tarvittaisiinkin usein työtä helpottava nostolaite. Ahtaiden tilojen vuoksi nostolaite ei kuitenkaan aina mahdu huoneeseen.  Silloin saatetaan tarvita helposti jopa 3-4 hoitajaa potilaan nostamiseen ja siirtämiseen.

– Välillä olisi kaivattu Pekkaniska-nosturia, osaston ergonomiavastaava, perushoitaja Roiha naurahtaa. 

Vielä kuusi vuotta sitten kaikki osaston sängyt olivat manuaalisesti säädettäviä. Tänä päivänä yli puolet näistä on jo sähköistetty. Sähkökäyttöiset sängyt helpottavat huomattavasti hoitajien työtä ja lisäävät potilaan mukavuutta. Ne ovat siten parantaneet olennaisesti osaston työergonomiaa ja potilashyvinvointia. Potilas voi itsenäisesti säätää sänkyä makuuasennosta istuma-asentoon ja takaisin. Tämä vähentää paitsi hoitajien työtaakkaa myös potilaalle kivuliasta liikuttelua.

– Vaikka suuri osa sängyistämme on jo 20–30 vuotta vanhoja ”merivaaralaisia”, ne ovat edelleen varsin hyvässä kunnossa ja kestävät kulutusta. Joitakin vuosia sitten saimme tietää, että niitä voi sähköistää myös jälkikäteen. Tämä on hyvä vaihtoehtoinen tapa modernisoida kalustoa budjetin ollessa tiukka. Aloimmekin vähitellen viedä projektia eteenpäin, osastonhoitaja Pirkko Leppänen kertoo.

Hoitajien suureksi iloksi Syöpäklinikan Tukijat -yhdistys on tukenut tätä sänkyjen sähköistysprojektia ja järjestänyt lisäksi vielä kolme uutta sähkökäyttöistä sänkyä potilaiden käyttöön. Tukiyhdistys on vuosien saatossa ollut suureksi avuksi potilaiden ja heidän omaistensa sekä hoitohenkilöstön tukijana.

– Yhdistys on auttanut meitä monessa asiassa. Esimerkiksi kuusi vuotta sitten toteutettu viihtyvyysprojekti on tehnyt osastostamme paljon miellyttävämmän. Yhdistys jakaa myös kannustusstipendejä henkilökunnalle. Heidän tukensa näkyy myös ulospäin, sillä saamme pääsääntöisesti valtavan hyvää palautetta potilailtamme ja heidän omaisiltaan, Leppänen kehuu. 

Haaste

Ratkaisu

Hoivan monta kerrosta HUSin syöpätautien klinikalla

HYKS:in syöpätautien klinikalla tutkitaan ja hoidetaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) syöpää sairastavia potilaita. Hoitomenetelmänä eri syöpätyypeissä käytetään muun muassa säde-, sytostaatti- ja vasta-ainehoitoja. Klinikalla kehitetään lisäksi syövän hoitoa sekä koulutetaan lääketieteen ja terveydenhoitoalan opiskelijoita.

Suomen suurimman syöpätautien hoitoklinikan toiminnot on jaettu Haartmaninkadulla sijaitsevan kerrostalon kahdeksaan kerrokseen:

TIETOSUOJASELOSTE JA EVÄSTEET

Tällä sivustolla käytetään evästeitä. Hyväksyt käyttöehtomme jatkaessasi sivuston käyttöä.

Lue lisää